Associated Board of the Royal Schools of music. Exàmens de música

Written by corvivaldi on . Posted in Cròniques Vivaldianes

The Associated Board of the Royal Schools of Music és una entitat britànica que fa més de 100 anys que realitza exàmens de música arreu del món i agrupa les diferents escoles que porten l’apel·latiu “Royal”, tot atorgant unes titulacions que s’homologuen, al Regne Unit, amb aquelles que hom pot obtenir a qualsevol dels diferents conservatoris de música britànics.

Els exàmens, que contemplen totes i cadascuna de les diferents famílies instrumentals, sense excepció, són portats a terme per músics reconeguts (fins no fa gaires anys, al llistat d’examinadors hi sortia, per exemple, Sir John Elliot Gardiner…) que reben, a més, un entrenament metòdic per tal de fer la seva feina d’una manera absolutament coordinada. Un mateix examinador es fa càrrec de les diferents especialitats instrumentals, la qual cosa vol dir que, lluny de centrar- se en els aspectes merament tècnics, l’èmfasi principal és posat en la interpretació i en la musicalitat de l’alumne examinat (sense negligir, és clar, els aspectes tècnics…).

Un informe escrit durant l’examen (en anglès, of course, que el domini de llengües foranies no acaba d’ atreure els britànics, encara…) acompanya la nota, que és sempre la suma de quatre apartats:
– Escales (moltes…, potser massa…).
– Tres peces (potser poques…).
– Lectura a vista (molt útil).
– Aural Training (entrenament auditiu).

Rarament coincideix un mateix examinador en un centre que ja hagi estat visitat prèviament per ell. Amb això, s’asseguren que no hi haurà problemes d’apreciació per part dels examinats (els clàssics “em té mania”, “no em puntua bé”, per exemple). El tracte amb els examinats és absolutament professional i no gens distant ni fred. Les normes són aplicades sempre sota una mateixa consigna: no fer mai que l’ alumne és pugui sentir malament durant el procés de la seva avaluació.

En acabar els vuit cursos d’instrument i de teoria, els alumnes amb vocació professional poden escollir la possibilitat d’un examen superior que el porta al que anomenen “Advanced Diploma” que pot ser seguit de l’examen de llicenciatura (“Licentiate of the Royal Shools of Music” i fins i tot el prestigiós “Fellow of the Royal Schools of Music”) en qualsevol de les branques imaginables:
– Execució musical (Performing).
– Direcció orquestral o coral.
– Pedagogia de l’instrument.
– Composició.

Amb l’arribada de la LOGSE, The Associated Board of the Royal Schools of Music (era necessari un nom tan llarg?) ha omplert un buit que abans omplien els conservatoris de música.

IPSI, que fou el primer centre (al llunyà 1990…) de tota Catalunya i un dels primers d’Espanya a celebrar exàmens, s’ha vist acompanyat durant els darrers anys per una bona part d’escoles de música que comencen a valorar els avantatges d’aquest sistema que és eminentment pràctic i busca donar informació i assessorament sobre el procés d’aprenentatge de l’alumne.

No podem recordar que, en aquests setze anys, hàgim tingut cap problema notori.
L’esperit dels examinadors és absolutament col·laborador i s’adapten a les circumstàncies de manera extraordinàriament camaleònica (fins i tot resisteixen la calor i els sorolls, tan mediterranis, ells…).

Per això, sovint, recordo una frase de Lazlo Heltay (director nascut hongarès però esdevingut britànic) abans de començar un assaig:
Don’t worry… you know… we, british, never give problems!
(No pateixis; ja saps, nosaltres, els britànics, mai no posem problemes).

Trackback from your site.

corvivaldi

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca